Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to znakomita droga do zdobycia dodatkowych umiejętności – poznanie właściwych technik produkcyjnych oraz tajników najrozmaitszych przepisów lub po prostu powtórzenie podstaw […]
Żywność
Alternatywy dla kapsułek do Dolce Gusto
Ekspresy z systemem Nescafe Dolce Gusto na stałe wtopiły się w pejzaż polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim […]
Brakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej popularne owoce oraz warzywa. Mówiąc […]
Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!
W zupie, na kanapce, w sałatce bądź jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my […]
Nie tylko ogórek kiszony – o domowych kwaszonych przetworach z warzyw
Kiszonki z warzyw są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański przysmak, rzadko przygotowywany w innych rejonach świata. Jednak […]
Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona
Charakterystyczny smak białej kapusty kiszonej jest istotną cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim […]
Kurs gotowania – przyrządzaj potrawy jak profesjonalista
Samodzielne przygotowanie dań w domowym zaciszu ma dużo zalet. Najważniejszą z nich jest zwłaszcza oszczędność pieniędzy – stołowanie się u siebie bywa w większości wypadków […]
Nie tylko danie wigilijne – barszcz czerwony
To nieprawda, że barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą spożywamy na ogół w czasie Wigilii albo większych rodzinnych imprez. W domach, w których […]
Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem
Od szybkiego rozwoju branży spożywczej, który obserwujemy od początku XX wieku, wyroby spożywane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie wypełniać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich zdatność […]
Jak zrobić grzane wino? Przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków
Chłodne wieczory umili pyszny i aromatyczny trunek. Dziś na blogu o tym, jak zrobić grzane wino w wersji galicyjskiej oraz szwedzkiej, a także przegląd klasycznych […]