Potrzebujesz kapusty kiszonej? Skieruj się tu.
Charakterystyczny smak białej kapusty kiszonej jest istotną cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu potraw i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona to niezwykle zdrowa żywność.
Czy należy jeść kwaszoną kapustę?
Kapusta kiszona, albo kwaszona, gdyż te dwa określenia stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych powstałych w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na dłuższe magazynowanie żywności. Drobniutko poszatkowane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których pozyskanie w chłodne miesiące było o wiele trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A wypada zaznaczyć, że w kapuście kiszonej jest wiele substancji, które są potrzebne dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W kwaszonce tej znajdują się również inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B9, B5, B3). Dodatkowo, kwaszona kapusta to źródło między innymi fosforu, żelaza czy kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, dlatego zaleca się jej spożycie osobom na diecie.
Kapusta kwaszona – w krokietach oraz w surówkach
Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy jako dodatek do dań, jak i jako najważniejszy ich składnik. Niegotowaną przeważnie je się ją w formie surówki z posiekaną cebulą oraz tartą marchewką, która współgra z daniami z ziemniaków oraz ryb, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również artykuł, który perfekcyjnie komponuje się z borowikami oraz czerwonym mięsem, dlatego robi się z niej farsz do krokietów, łazanek i pierogów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie zaistniałyby najsmaczniejsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, bigosu czy kapuśniaka.
Generalnie każda babcia posiada swój przepis na kapustę kiszoną, aczkolwiek dzisiaj sporadycznie kisi się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby gromadzenia artykułów spożywczych na okres zimy. Kiszoną kapustę w dużych oraz małych opakowaniach bez problemu dostać można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kiszoną.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]