Kiszonki znajdziesz na artmankiszonki.pl.

Kiszonki z warzyw są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański przysmak, rzadko przygotowywany w innych rejonach świata. Jednak kiszone przetwory warzywne popularne są nie tylko na terenie Europy, ale też w Azji oraz w obu Amerykach.

Kwaszonki znane są ludzkości od tysiącleci

Badacze historii uznali, że proces zabezpieczenia pożywienia poprzez ich zanurzenie w soli, w zlewie z octu czy też w solance, stosowany jest przez ludzi od ponad 4 tysiące lat. Technika ta przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym się go zanurza, hamuje namnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilka wieków temu był to perfekcyjny sposób, by wydłużyć okres przydatności do spożycia ryb, mięsa oraz warzyw nawet o kilkanaście tygodni. W wyniku tego pojawił się zwyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszonki od zawsze słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna nie jest przesadzone. Wyróżniają się one np. sporą zawartością witaminy C, dlatego więc marynarze statków, które zaopatrzone były w kwaszonki, rzadziej cierpieli z powodu szkorbutu. Ciekawostką jest, że po polsku kwaszonki z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt przykładowo z rzepaku bądź owsa.

W innych rejonach świata kwaszonki smakują odmiennie

Najbardziej rozpowszechnionym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni w zasadzie w większości rejonów świata, także w Kanadzie oraz w USA, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie cieszy się większą popularnością. Jednakże pickle są tam bodaj niezmiernie lubianym składnikiem burgerów, sandwiczy i hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Jednakże nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. fasolkę szparagową, brokuły oraz owoce (np. gruszki).

Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Kiszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się podstawą bądź znaczącym dodatkiem do tysięcy dań lokalnych. Trzeba wiedzieć, że smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie regionach świata, ponieważ jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w trakcie kwaszenia. Dlatego też ogórek kiszony podług tradycyjnej polskiej receptury, nie będzie smakował tak samo jak ten wyprodukowany np. w Izraelu.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]