Jeśli potrzebujesz ekologicznego barszczu z buraków kiszonych, zobacz tutaj.
To nieprawda, że barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą spożywamy na ogół w czasie Wigilii albo większych rodzinnych imprez. W domach, w których zwyczaj podawania obiadów z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako dodatek do innych potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do krokietów z mięsnym nadzieniem
Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do przygotowania zupa z buraków, która raczej nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a przy tym lekko słodki aromat sprawia, iż perfekcyjnie współdziała on z odmiennymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni wrzucają do niego uszka z kapustą, mięsem czy też grzybami, pozostali preferują w nim kiełbasę, ziemniaki i jajo. Barszcz czerwony to doskonałe danie na obiad, ale również wyśmienita przekąska albo ciepła kolacja – wrzący kubek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak chrupkiego pasztecika z pieczarkami czy bułki drożdżowej z mięsnym farszem.
Wypada zaakcentować, że barszcz czerwony, o ile nie dodano do niego śmietany, jest zupą o niskiej kaloryczności. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, mangan, jak również wiele żelaza, i z tego powodu poleca się go osobom chorującym na anemię. Tymczasem z uwagi na fakt, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem na ogół spożywa się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – kup albo zrób sam
Nie ma uniwersalnej receptury na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia to danie. Jedni kochają pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu, pozostali wsypują do niego troszkę cukru, aby wydobyć naturalną słodkość buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej ważnych minerałów i witamin. Taki zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przygotować na własną rękę, jednak okres fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa w okolicach siedmiu dni. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup gotowy zakwas na barszcz czerwony w markecie albo online.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]