Sprawdź, gdzie zamówić ogórki kwaszone, wejdź na artmankiszonki.pl.
W zupie, na kanapce, w sałatce bądź jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, bo kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.
Jak zrobić kiszone ogórki?
Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest niezmiernie łatwe. Wykorzystuje się do tego beczułki z drewna albo pojemne kamienne garnki, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą. Następnie stawia się pojemnik na minimum czternaście dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą zjeść kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego typu to tzw. ogórki „małosolne”. W najpopularniejszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku oraz koper, jakkolwiek smak kwaszonych ogórków można wzbogacić również różnymi przyprawami, np. ziarnami gorczycy, kawałkami marchwiczy liśćmi laurowymi. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy też sporo miejsca w kuchni, żeby samodzielnie zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarką albo piwnicą, w której może chować żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – zawsze możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w woreczkach foliowych czy w kubełkach z uchem, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.
Czy należy jeść ogórki kwaszone?
Od stuleci powszechnie wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Dzieje się tak, ponieważ wraz z kiszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które obniżają pH jelit oraz korzystnie oddziałują na ich florę, wspierając w konsekwencji proces trawienia. Ale to nie wszystko! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii na 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę E, A i C, a także sporo minerałów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, żelazo, wapń, cynk czy potas. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeżeli doceniamy kwaśne smaki, nie trzeba wyrzucać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej go wypić lub użyć do zupy ogórkowej, bo w trakcie kiszenia składniki odżywcze przenikają po części do zalewy. Warto jednak zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]