Jeśli chcesz kupić sok z kapusty kiszonej, skieruj się na ten adres.

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej popularne owoce oraz warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie można pominąć też napojów takich jak kefir, kwas chlebowy albo różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała substancje konieczne dla jego właściwego funkcjonowania.

Jakie witaminy kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający mnóstwo związków oddziałujących korzystnie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy inny kwaszonek to również wspaniałe źródło witamin. Warta uwagi jest w szczególności duża zawartość witaminy C – już 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K, a także duże stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonej kapusty – czemu warto go pić?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Dodatkowo nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają radzić sobie z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy refluks. Pobudzają one również apetyt i działają osłonowo podczas kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]